Articole

Efecte secundare sau adverse

De foarte multe ori se întâmplă ca la recomandarea unui tratament, pacienții să îl refuze – criteriul fiind acela că medicamentul are foarte multe efecte secundare. Cred că este important să cunoaștem ce reprezintă efectele secundare ale medicamentelor.

Pornind de la banala aspirină până la cele mai complexe prescripții, toate medicamentele au efecte adverse. Efectele secundare ale unora sunt minore, nesesizabile, altele provoacă situații inconfortabile, dar nepericuloase, iar unele pot provoca efecte secundare grave.

Produsele cu prescripție medicală se găsesc doar în farmacii.

Medicul prescriptor cunoaște efectele adverse și astfel, în momentul prescrierii tratamentului, ți le va comunica și îți va spune și cum să le gestionezi.

Nu doar produsele care se eliberează cu prescripție medicală pot provoca efecte adverse, ci și cele fără prescripție, numite OTC (vitamine, minerale sau combinații). Este bine să ne consultăm cu medicul sau farmacistul înainte de a cumpăra orice produs din farmacie, pentru a ști la ce să ne așteptăm.

Dar să vedem cu ce ne confruntăm, pentru a reacționa corect și la timp.

Cele mai frecvente efecte adverse în cazul preparatelor administrate oral sunt gastro-intestinale, deoarece majoritatea medicamentelor se dizolvă în stomac. Dintre aceste efecte secundare amintim: greață, diaree, durere sau iritație în stomac. Pentru preparatele de uz extern, cel mai frecvent efect advers este iritația pielii.

Ce facem: Dacă efectele nu sunt intense și se remit la scurt timp după administrarea medicamentelor nu este cazul să ne face probleme. Dacă efectele se mențin sau își intensifică simptomatologia anunțăm imediat medicul prescriptor.

Reacție alergică – poate apărea la orice medicament. Se manifestă prin apariția unor mâncărimi la nivelul pielii, uneori asociate cu erupții cutatanate. În cazul reacțiilor alergice se poate ajunge și la șoc anafilactic, situație care pune viața în pericol.

Raportăm efectele adverse medicului prescriptor.

Ce facem: Întrerupem tratamentul și monitorizăm cu atenție evoluția reacției alergice. Putem administra un antihistaminic pentru a diminua efectele alergice. Dacă reacția alergică evoluează, anunțăm de urgență medicul de familie sau apelăm serviciile de urgență.

Reacțiile alergice țin de compoziția medicamentului. Același medicament, produs de un alt producător să aibă efecte adverse diferite, datorită compoziției produsului (excipienți diferiți).

Reacția toxică – apare atunci când doza tratamentului nu este corespunzătoare, cel mai frecvent fiind mai mare. De regulă se întâmplă la administrarea medicației în urma recomandării vecinei, prietenei sau amicilor din grupurile de pe facebook. Atunci când medicul prescriptor vă recomandă un tratament nou, vă transmite și modul în care va evolua simptomatologia. Este important să ascultați cu atenție recomandările medicului atunci când sunteți în cabinet.

Unele medicamante, cum sunt antihistaminicele – recomandate în tratamentul alergiilor, au ca efect advers somnolența sau uscăciunea gurii. În aceste cazuri nu avem alternative, pentru că este necesar să acționăm din primul moment în alergii, însă măcar putem evita urcarea la volan.

Efecte adverse, alergice, toxice sau simptomatice pot apărea și la combinarea unor medicamente, mai ales atunci când le administrați fără recomandare medicală. Medicamentele au în compoziție substanțe chimice care pot reacționa între ele. Medicul prescriptor cunoaște aceste interacțiuni și de aceea întotdeauna vă recomandă administrarea medicamentelor la intervale diferite de timp sau cu anumite restricții alimentare (cea mai frecventă fiind sarea din alimentație).

Ce trebuie să știm!

Tratamentul recomandat pentru riduri!

Atît medicamentele cu prescripție medicală și cele fără prescripție (OTC), înainte de a fi recomandate de către medici, sunt verificate de Agenția Națională a Medicamentului. Fiecare țară are o astfel de agenție. Pentru a intra pe piață, firma producătoare are obligația de a depune la această agenție dovezi referitoare la efectul sigur al produsului, faptul că medicamentul a fost testat (testările se realizează inițial pe animale și apoi pe oameni) și toate efectele adverse observate pe parcursul studiilor. În plus, conform legislației în vigoare, azi se poate raporta orice efect advers observat în urma tratamentelor – astfel acestea vor fi introduse în prospectul medicamentelor. Medicamentele se aprobă și pot intra pe piață doar dacă beneficiile aduse pacienților sunt mai mari decât riscurile pe care le au.

Un medicament poate fi scos de pe piață dacă se observă că acesta are efecte adverse care pot afecta viața consumatorilor – cei mai în vârstă își amintesc de Piramidon – cel mai folosit antitermic acum 20-25 ani și care datorită efectul cancerigen demonstrat.

Rezultate surprinzătoare!

Nu toate efectele adverse sunt rele. Unele pot aduce beneficii suplimentare pacienților, iar în urma studiilor aprofundate noile recomandări sunt trecute în prospectul medicamentelor ca și a doua sau a treia recomandare.

Indiferent de situație, pentru că nu există o metodă general valabilă de management al efectelor adverse, țineți cont de:

  • Administrarea medicamentelor să se realizeze doar după recomandarea medicului sau farmacistului. Ascultați cu atenție recomandările medicului și puneți întrebări de clarificare dacă nu ați înțeles un anumit lucru.
  • Respectați regimul alimentar recomandat de medic în perioada administrării tratamentului.
  • Evitați consumul de băuturi alcoolice pe perioada tratamentului.

În acest fel veți reuși să evitați reacții nedorite sau să știți la ce efecte adverse vă puteți aștepta și care este managementul lor. Nu există medicament eficient care să nu fie însoțit de efecte adverse.

medic specialist medicină generală, competență în injectare cu acid hialuronic și toxină botulinică
Programează-te acum la o consultație pentru un tratament personalizat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.