Articole

5 lucruri prin care să îți menții echilibrul alimentar de sărbători

Ne plac sărbătorile, pentru că sunt acele momente din an când familia se reunește și petrece timp valoros împreună. Un fel de minivacanțe în familie în care ne aducem aminte de peripețiile copilăriei, când aflăm noutăți despre foștii vecini. Însă toate acestea se întâmplă de regulă în jurul unui prânz îmbelșugat, care vine după un mic dejun bogat și alte gustări presărate cu bunătăți, preparate cu multă dragoste în bucătăria familiei.

Vine Paștele! Pentru unii după un post riguros, lung, pentru alți după un regim mai restrictiv caloric, că doar a venit primăvara și trebuie să eliminăm acele kilograme de peste iarnă.

Totul începe cu slujba de înviere de sâmbătă seara, când ne întoarcem încrezători către casă și primul lucru care se întâmplă…ciocnim câte un ou roșu!

S-a dat startul!!!

S-a dus postul, s-a dus regimul tău restrictiv cu planul complet de alimentație sănătoasă! Cum poți face față tuturor delicateselor preparate cu multă dragoste? Masa de Paște este cea mai colorată și atractivă dintre toate. Dar sănătatea ta? Dar starea pe care o ai după ce treci prin toate felurile de mâncare?

Te cred, e greu, însă dacă te gândești să te bucuri de această mini vacanță poți ține cont de următoarele recomandări, sunt doar 5, în comparație cu abundența de pe masa de Paște.

Mic dejun echilibrat – de regulă, pe lângă ouăle colorate, la micul dejun avem diverse feluri de brânză și mezeluri, salate cu multă maioneză…multe proteine, multe ouă. Alege cât mai multă culoare în farfuria ta, aduți aminte că este primăvară și culoarea este dată de legume. Tentația e mare, dar și consecințele sunt pe măsură. Un mic dejun echilibrat, fără exces, cu multă culoare.

Bea multă apă – este un mod „elegant” prin care să păcălești dorința de a mânca. În plus apa te  ajută să elimini mult mai ușor „resturile” nedigerate. Senzația de sete este de multe ori confundată du cea de foame.

Mâncați legume și fructe – nu vreau să vă aduc aminte de beneficiile legumelor, dar dacă alături de un fel principal avem și o salată, cu siguranță vei mânca mai puțină carne. Acest aspect ușurează digestia, deci gustarea de după masă poate fi binevenită. Fructe? Sunt o o alegere foarte bună, chiar dacă cozonacul și prăjiturile sunt delicioase. Poți alege să le mănânci în cantități egale, dar începe cu fructul J.

Cantitatea de mâncare servită – e dificil să menții sau să reduci cantitatea de alimente, pentru că pe măsură ce mănânci îți va fi din ce în ce mai ușor să mănânci mai mult. Te poți vedea peste 3 zile? Îți place ce vezi? Deci ponderează cantitatea de mâncare din farfurie, chiar dacă ești tentat să o pui cu vârf.

Fă mișcare – este cel mai sigur și facil mod de a pune metabolismul la lucru. Alege să faci plimbări dese, bucură-te se descoperi locuri noi sau să revezi anumite locuri. Adu-ți aminte de când erai copil și plăcerea cea mai mare era să ieși afară!

Bucură-te de familie, de gusturi, de mirosuri, dar ține cont de starea ta de bine!

Ce vei obține:

  • Dispoziție perfectă pentru discuțiile lungi, de familie;
  • Echilibru între dieta sau stilul tău de viață și masa de Paște;
  • Schimbări minore de stil de viață;
  • Timp petrecut cu cei dragi vs timp petrecut în pat pentru recuperare sau pe holurile de la urgență.

Sărbători fericite!

logo medic specialist medicină generală, competență în injectare cu acid hialuronic și toxină botulinică

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.