Articole

Când trebuie să ajungi de urgență la medic cu copilul?

M4HDe multe ori copii se îmbolnăvesc sau au diverse accidente, uneori în casă, alteori la locul de joacă, iar acest lucru nu îți este mai deloc confortabil și uneori nu știi cum să reacționezi corect, nu-i așa? Câteva lucruri sunt foarte clare! Atunci când copilul tău este inconștient sau se sufocă este obligatoriu să apelezi numărul de urgență 112. Însă dacă are temperatură sau o erupție pe corp „Care ar putea fi cea mai corectă decizie?” – diferită de a întreba pe grupurile de mame de pe Facebook. Acum e un moment în care nu știi foarte clar cum să procedezi, nu?

Cel mai sigur lucru pe care este bine să îl faci atunci când este vorba despre sănătatea copilului tău este să apelezi la serviciile de medicină de familie. Medicul tău cunoaște cel mai bine care sunt nevoile de îngrijire pentru copilul tău. Așa că apelează-l cu încredere dându-i cele mai acurate detalii despre starea de sănătate a copilului tău. O altă alternativă poate fi serviciul de urgență, unde dezavantajul cel mai mare este că poți petrece suficient de mult timp până copilul tău va fi consultat, pentru toți pacienții sunt acolo cu diferite urgențe.

Cel mai important aspect pentru un părinte este să știe că cel mic primește cele mai bune îngrijiri medicale, în locul cel mai potrivit. Mai departe câteva sugestii care te pot îndruma în perioade de „criză”.

Recomandări pentru alegeri potrivite

Copiii se îmbolnăvesc la un moment dat, iar dacă unele afecțiuni le putem recunoaște și trata cu ușurință acasă fără să fie necesară recomandarea unui medic, pentru alte afecțiuni este necesară recomandarea medicului. Sfatul cel mai potrivit pentru „direcția”pe care o aveți de urmat îl primiți de la medicul de familie, el este în măsură să vă recomande tratamentul corect sau dacă este necesară o vizită la un medic specialist sau la serviciul de urgență.

Să vedem câteva simptome frecvente, ce ar putea să le provoace și cum să gestionați cel mai bine situația.

Febra

1Febra este simptomul la care cei mai mulți părinți acționează și apelează la medic. Numim febră atunci când temperatura depășește 38°C. Trebuie reamintit că temperatura crește atunci când organismul nostru se luptă cu microbii și că prin creșterea temperaturii se eliberează anumite substanțe în corp care au rol de prevenire și eliminare a microbilor, de aceea de multe ori nu se recomandă niciun tratament pentru primele 3 – 4 zile de la debutul febrei. Când copilul face febră înseamnă că are un sistem imunitar bun.

Dacă sunteți îngrijorați faceți primul pas către medicul de familie, uneori un simplu telefon vă poate aduce în starea de confort. Așa că, după ce medicul va afla de la voi, de cât timp temperatura copilului este crescută și care au fost valorile acesteia, va lua o decizie în ceea ce privește tratamentul necesar. Să nu fiți surprinși dacă în prima fază vă recomandă doar monitorizarea temperaturii, acest lucru l-am explicat mai sus.

Pentru mine, ca medic, contează mai puțin cifra de pe termometru, este mai important cum se simte și cum simte copilul această modificare de temperatură.

Așa că atunci când copilul are febră, dar este vioi, acceptă să mănânce cu ușurință, este clar în exprimare nu trebuie să ne îngrijorăm, îl monitorizăm cu atenție. Semnalele de alertă apar atunci când copilul este letargic, lipsit de viață, refuză mâncarea, atunci e momentul în care este obligatoriu să ne adresăm medicului.

Dacă temperatura nu scade după 3 – 4 zile din nou trebuie să apelăm la medic, pentru a stabili cauza temperaturii crescute. (mai multe despre cum măsurăm temperatura)

Erupție pe corp

2O erupție localizată, care poate fi prezentă în unul sau două locuri pe corp nu este un motiv de îngrijorare. Aceasta poate fi o alergie alimentară sau de contact, care poate să dispară în momentul în care eliminăm stimulul alergen.

Erupția la nivelul feței este un motiv de îngrijorare, deoarece aceasta poatet provoca  înroșirea și umflarea obrajilor, a ochilor, dar și a interiorului gurii și a gâtului ducând la obstrucționarea căilor respiratorii și astfel la sufocare. Obligatoriu, monitorizați copilul până la dispariția alergiei, iar dacă semnele se amplifică, nu ezitați să apelați 112 sau să ajungeți rapid la primul serviciu de urgență.

O erupție care acoperă întreg corpul, puncte mici, roșii sau purulente, erupția fiind însoțită și de temperatură este un motiv important de îngrijorare, așa că apelați de urgență medicul sau chiar deplasați-vă cu copilul către serviciile de urgență.

Dureri de cap

3Uneori, copiii se pot plânge de dureri de cap, aceste dureri pot apărea de la suprasolicitare, așa că prima recomandarea este odihna și poate un calmant ușor. Dacă durerea persistă și copilul devine apatic, lipsit de voie bună, de dorința de joacă, de pofta de mâncare este recomandat să vă consultați cu medicul de familie. În plus dacă pe lângă cele de mai sus apar stări de greață, confuzie, probleme de deplasare este bine să vă îndreptați către serviciile de urgență. Durerile de cap intense, pot fi un semn de infecție sau chiar meningită, însă trebuie abordate în context.

Disconfort abdominal

4Disconfortul abdominal nu este o cauză majoră de îngrijorare, chiar dacă este însoțit de reprize de vomă și diaree. Singura îngrijorare, în acest caz, este că în urma vomitatului și a diareei, copilul se poate deshidrata, iar deshidratarea poate fi periculoasă.

Semne ale deshidratării: urinare rară, gură uscată, plâns fără lacrimi, cearcăne, piele uscată și palidă. În acest caz este obligatoriu ca medicul să vadă copilul.

Accidente „domestice”

5Micile accidente pot fi înspăimântătoare pentru familie, pentru că în această situație copilul se sperie și plâne foarte tare, dar de cele mai multe ori nu sunt un motiv pentru a ajunge la serviciul de urgență. Atunci când copilul se accidentează, poate sângera, iar locul devine dureros, dacă aceste simptome diminuază în scurt timp nu este nevoie de un consult specializat.

Recomandăm să mergeți le medic, dacă: copilul simte amorțeală, prezintă umflătură în locul respectiv, are dureri severe și nu poate să își miște partea lovită.

Urmează-ți instinctul

Părinții au un fel aparte de a ști ce este necesar pentru copilul lor, atunci când nu exagerează și gândesc lucrurile la rece. Știu că poate fi greu să fii echilibrat ca și părinte, atunci când copilul tău suferă, dar cred că este și mai traumatizant pentru el să îl duci, pentru orice lucru minor care i se poate întâmpla, la serviciu de urgență.

Primul pas, consultă medicul de familie, spune-i toate detaliile pe care le vezi sau le simți la copil și doar după, la recomandarea lui fugi către serviciul de urgență.

În următorul articol îți voi prezenta semnele care necesită serviciile de urgență medicală pentru copilul tău.

Nu uita să întrebi medicul:

Ce trebuie să urmăresc pentru a ști cât de gravă este afecțiunea copilului meu?

Cum pot evalua gravitatea afecțiunii?

Când trebuie să apelez la serviciul dumneavoastră și când la un serviciu de urgență?

Care este situația limită în care trebuie să apelez 112?

logo

Înscriere medic de familie

1 gând despre „Când trebuie să ajungi de urgență la medic cu copilul?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.