Articole

Colesterol

M4HColesterolul este o grăsime produsă de organism, necesară în protecția sistemului nervos, care intră în structura celulelor noastre, ajută la formarea unor hormoni, dar participă și la metabolismul vitaminelor liposolubile: A, D, K, E.

Colesterolul este produs în proporție de 99% de către ficat, diferența de 1% este adusă din ceea ce mâncăm (ouă, carne, lactate). În condiții de echilibru, ficatul nostru produce cantitatea optimă de colesterol de care avem nevoie, însă în condiții de dezechilibru(de exemplu stress), acesta poate produce un surplus, iar acel surplus are un efect negativ asupra corpului nostru și implicit a stării de sănătate.

Colesterol „rău” și colesterol „bun”

Colesterolul cu densitate scăzută LDL (Low Density Lipoprotein) este acea fracție numită „rea”, pe când Colesterolul cu densitate crescută HDL (High Density Lipoprotein) este fracția bună. De fapt aici vorbim despre niște proteine care transportă cele două tipuri de colesterol. Astfel, dacă fracția LDL este crescută, riscul de a dezvolta o afecțiune cardiacă este foarte mare.

Pe lângă colesterol, există și trigliceridele, care sunt o altă formă de grăsime care circulă prin sânge. Trigliceridele apar atunci când alimentația ta este foarte bogată în calorii, practic excesul sau surplusul de calorii se transformă în trigliceride.

Cum măsurăm colesterolul?

Nivelul colesterolului se măsoară printr-o analiză de sânge, din care rezultă:

Cholesterol Meter High Showing Unhealthy Fatty Diet

 • Colesterol total: mai puțin de 200 mg/dl = valoare normală
 • LDL colesterol: mai puțin de 130 mg/dl = valoare normală
 • HDL colesterol: peste 60 mg/dl valoare care te protejează de riscurile cardiace
 • Trigliceride: mai puțin de 150 mg/dl = valoare normală

Pentru un diagnostic acurat și corect, interpretarea acestor analize de sânge este recomandată să fie făcută de către un specialist, adică medicul tău, care să o pună în contextul general al stării tale de sănătate (valori ale tensiunii arteriale, pulsului, simptome de care pacientul se poate plânge).

sigla
Partener Meta4health

Simptomele generate de niveluri crescute ale colesterolului

Suntem obișnuiți ca atunci când avem o afecțiune, aceasta să fie însoțită de anumite simptome, însă în cazul colesterolului acestea lipsesc. Colesterolul acționează în liniște, se stochează pe arterele voastre fără a simți în vreun fel acest lucru. Explicat pe înțelesul tuturor:  nivelele crescute ale colesterolului determină depunerea acestuia la nivelul vaselor, producându-se o scădere a elasticității lor, la fel cum un furtun de cauciuc lăsat în soare devine friabil și are risc de spargere. Astfel, colesterolul mărit crește riscul pentru infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale.

Cauzele apariției nivelelor crescute ale colesterolului

Am spus și mai sus, 99% din colesterol este produs de corpul nostru și foarte puțin produs prin aportul de hrană. Factorul genetic poate fi un factor favorizant dar și obezitatea combinată cu lipsa de activitate fizică (atunci când vorbim de activitate fizică înțelegem cel puțin 30 de minute de plimbare făcută într-un ritm mediu).

Cum evaluăm nivelul de colesterol din sânge?

Singura modalitate prin care se evaluază nivelul de colesterol este analiza de sânge. Persoanelor sănătoase, care nu sunt cunoscute cu afecțiuni cardiace, le este recomandată evaluarea colesterolului o dată pe an, iar acest ritm ar fi bine să devină unul obișnuit peste vârsta de 35 ani, mai ales dacă asociem și alți factori de risc, ca: fumat, hipertensiune, alcool, sedentarism sau istoric familial.

Tratament

Tratamentul colesterolului este recomandat exclusiv de medic, aportul tău este în schimbarea stilului de viață.

Valorile colesterolului pot fi menținute la o valoare optimă dacă respectăm câteva reguli:

Controlul alimentației:

 • eliminarea grăsimilor trans (hidrogenate) – Grăsimile trans se găsesc în alimente prelucrate ca: mâncare fast food, chipsuri, toate tipurile de prăjeli, dulciuri din comerț: biscuiți, prăjituri, torturi. De asemenea, ar trebuie sa evitam produsele care contin uleiuri hidrogenate. Acest tip de grăsimi s-a introdus odată cu dezvoltarea industriei alimentare. Deși ele dau produselor un gust mult mai bun sunt nesănătoase pentru organismul uman.
 • o dietă specifică – atunci când valorile colesterolului sunt crescute este bine să apelați la un nutriționist care să vă facă recomandări în ceea ce privește alimentația. Un prim pas în scăderea și colesterolului îl reprezintă alimentația sănătoasă. coverCBF

Stilul de viață

 • renunțarea la fumat – ajută la îmbunătățirea nivelului colesterolului HDL (colesterolul bun). Potrivit studiilor clinice, renunțarea la fumat, reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare după chiar primul an.
 • mișcare – practicarea zilnică a exercițiilor fizice ( plimbare în ritm alert, alergare, yoga, etc) minim 30 de minute, poate reduce nivelului colesterolului din organism. Beneficiile sportului sunt multiple, menținând și o stare de spirit pozitivă

Întrebări pentru medicul tău:

 1. Există risc pentru a face o afecțiune cardiacă?
 2. Cât de des trebuie să îmi repet analiza pentru colesterol?
 3. Ce semnifică valorile colesterolului meu?
 4. Ce trebuie să schimb în stilul meu de viață pentru a ajuta la reducerea și menținerea unui nivel de colesterol în limite normale?
 5. Este necesar un tratament medicamentos? Care este perioada de tratament?
 6. Care sunt riscurile și beneficiile administrării tratamentului?
signature-black
medic specialist medicină generală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.