Articole

Baia nou născutului și sugarului

Pân13659013_137492396681106_1978007304051520083_nă la detașarea bontului ombilical este recomandat să se facă o toaletă pe regiuni a tegumentelor nou născutului evitându-se contactul bontului cu apa. După cicatrizarea plăgii și desprinderea bontului ombilical, baia generală se face zilnic. În restul zilei se face o toaletă a regiunii anogenitale se face cu apă caldă la fiecare schimbare a scutecului, iar după eliminarea unui scaun cu apă și săpun.

Nu există o oră potrivită pentru baie, cei mai mulți alegând seara ca moment potrivit pentru această operație. Sunt unii copii care după baie devin activi și chiar puși la sânul mamei ei adorm greu. Însă majoritatea copiilor, după baia de seară mănâncă și apoi adorm liniștiți.

Baia generală se face în cădiță, alte alternative cum ar fi chiuveta sau vana mare putând fi folosite doar în situații de urgență sau atunci când suntem plecați de acasă, cu respecarea regulilor de protecție a copilului. Temperatura apei din camera unde se face băița este de 22-24C, iar temperatura apei de 36-38C, maximum 40C. Clasica măsurare a temperaturii apei cu cotul rămâne o alternativă viabilă în absența termomentrului! Durata va fi în jur de 5 minute în prima lună de viață, ulterior ea putând crește odată ce copilul va fi angajat în jocuri specifice acestei perioadă din zi.

Primele băițe sunt importante pentru că reprezintă momente ale procesului de adaptare a copilului la acest ritual zilnic. Pentru ca adaptarea să fie cu succes, avem nevoie de răbdare și blândețe. Acordați o importanță crescută pliurilor pielii pentru că acolo există o șansă mai mare ca pielea să se poată irita în absența curățării.
La finalul băiței se clătește bebelușul cu apă curate la aceeași temperature cu ce din văniță și apoi se șterge cu un prosop moale prin tamponare.

Materialele necesare pentru baie sunt: cădița, un termometru (unele cădițe au un termometru din fabricatie), prosoape, șampon sau săpun special pentru bebeluși, un unguent de protecție pentru funduleț, ulei de masaj. Produsele folosite pentru toaleta bebelușilor trebuie să respecte câteva reguli: să nu conțină conservanți, coloranți, parfumuri, sau dacă le conțin să nu fie alergizante pentru piele. De altfel, după utilizarea unui produs, pot apare pe piele erupții maculo-papulare care indică o incompatibilitate a pielii cu produsul și drept consecință acesta va trebui schimbat. Găsirea produsului cu care pielea copilului este compatibilă poate însemna uneori testarea a câteva alternative.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.